Zitcompetitie

Zitcompetitie 2018

De zitcompetitie:

Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Harry’s Horse Zitcompetitie in het leven geroepen. De competitie is in de afgelopen 12 jaar uitgegroeid tot een begrip. De winnaars per categorie mogen zich een jaar lang “Best zittende Manegeruiter van het jaar” noemen. En in 2018 willen wij hier als Ruitersportcentrum Seurenheide ook aan mee gaan doen!!

Tijdens de Zitcompetitie worden proeven gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. De FNRS Juryleden letten op de houding en zit van de ruiter en zij geven hiervoor een cijfer van 1 tot en met 10.

Wanneer mag je meedoen aan de zitcompetitie?

Iedereen die op 1 april 2018, 10 jaar of ouder is, een F4 diploma heeft en bij een FNRS ruitersportcentrum rijdt kan meedoen. (Ruiters met een KNHS startpas mogen niet meedoen)

De zitcompetitie is onderverdeeld in 4 categorieën

 • Categorie 1: 10 t/m 12 jaar. In bezit van F4 diploma (geregistreerd bij de KNHS)
 • Categorie 2: 13 t/m 17 jaar. Nog geen 2 promotiepunten behaald in de F8.
 • Categorie 3: 13 t/m 17 jaar. In bezit van F8 diploma (geregistreerd bij de KNHS)
 • Categorie 4: 18 jaar en ouder. Alle niveaus. —> Wel minimaal 1 x een F-proef gereden.

Hoe gaat het in zijn werk?

De zitcompetitie begint op ons Ruitersportcentrum, tijdens een van de proevendagen zullen we een selectie dag houden. Tijdens je proef krijg je ook punten onderaan je protocol voor bijvoorbeeld je zit, houding en beenhulpen. Deze punten zullen bij elkaar worden opgeteld. Hieruit zal dan een top 3 per categorie worden gemaakt. (Voordat je aan de proevendag meedoet, kun je aangeven of je mee wilt doen voor de selectie voor de zitcompetitie)

Vanuit ons ruitersportcentrum mogen er maximaal 3 ruiters per categorie door naar de regiofinales.

De regiofinales zullen plaats vinden op een ander ruitersportcentrum, waarbij er op hun paarden wordt gereden. Tijdens de regiofinales wordt er een  zitproef gereden, ditmaal met ruiters van andere  ruitersportcentrums.

Afhankelijk van het aantal deelnemers per categorie zullen er 1 t/m 4 deelnemers doorgaan naar de kwartfinales. Ben je als ruiter van RSC Seurenheide geselecteerd, dan ga je door naar de kwartfinales.

Tijdens de 2 kwartfinales wordt weer de zitproef gereden. Ben je tijdens de kwartfinale geselecteerd dan ga je door naar de halve finale. Je ontvangt dan ook 3 toegangskaarten voor Horse event om supporters mee te nemen.

De halve finale en de finale zullen plaatsvinden op Horse Event 2018. Hierbij worden er geen zitproeven meer gereden maar geeft een instructeur aanwijzingen die op dat moment gereden moeten worden.

 

Tijdens de finale zal er uit elke categorie een Best zittende Manegeruiter van het jaar gekozen worden.

De kosten die verbonden zijn aan de zitcompetitie:

De kosten tijdens de zitcompetitie zijn verschillend per deelname (Afhankelijk van hoe ver je komt):

 • Selectie dag RSC Seurenheide (15 april): € 12,50
 • Oefen les RSC Seurenheide (29 april): € 15 (verplicht voor geselecteerde ruiters) Mocht je deze dag niet kunnen dan is het verplicht om een privéles te volgen.
 • Regiofinale (17 juni): € 13,50
 • Kwartfinale: € 13,50
 • Halve finale: € 7,50
 • Finale: € 7,50

Wat heb je nodig:

 • Ruiterpaspoort met alle jaarzegels, pasfoto en bewijs van deelname aan de F-proeven. (Aanvraag van diploma’s bij de KNHS)
 • Officieel wedstrijdtenue. Zwarte rijlaarzen/jodphurs met chaps, witte rijbroek, witte blouse met lange mouwen, wedstrijdjas, plastron en witte handschoenen. Ben je door naar de halve finale/finale dan is het verplicht om een witte blouse met lange mouwen te dragen, vanuit de KNHS/FNRS ontvang je dan een bodywarmer die daarover gedragen wordt.

Voor de officiële site van de zitcompetitie klik hier